Kalıcı Dövme Nasıl Yapılır ?
KALICI DÖVME NASIL YAPILIR ?

Kalıcı dövmede en önemli şey hijyendir. Hijyenik ortam ve şartlarda yapılmayan bir dövme her türlü enfeksiyona açıktır. Öncelikle dövme uygulaması yapılacak olan mekanın temizliği kadar kullanılan malzemelerin dezenfektasyonu için, dezenfektan ürünlerinin yanı sıra, dövme boyalarının sterilliği, standartlara uygunluğu ve tek kullanımlık sarf malzemelerin, iğne, boya potaları ve benzeri şeyleri saklamak için saklama kapları ve kullandıktan sonra atmak için tıbbi atık kutuları da gereklidir. Kişisel donanım eldiven, maske, galoş  gibi ürünlerde aynı özenle kullanılmalıdır.Ultrasonik yıkama makinesi ve otoklav cihazı bu işin olmazsa olmazıdır…                                                                                    
Gerekli olan hijyen sağlandıktan sonra ki,bu konuyu önemle araştırın. Yetkili kişilerden alınan sertifika, ustalık belgesi, esnaf ve sanatkar sicil tasdiknamesi, mesleki faaliyet belgesi gerekecektir. Eğer kararlı ve yetenekli iseniz, size birkaç ip ucu vereyim…

DÖVME YAPMAYA NASIL BAŞLANIR NE GİBİ HAZIRLIKLAR YAPILIR ?

Öncelikle dövme uygulanacak bölge özenle temizlenir, kıl ve tüylerden tek kullanımlık bir traş bıçağı ile arındırılır, antibakteriyel  sabun ile yıkanır, alkol , batikon, biokadin vb.malzemelerle gerekli temizlik tamamlanır, pamuklu hijyenik havlu veya kağıt havlu gibi yine tek kullanımlık ürünlerle kurulanır. Daha önceden tasarlanmış olan desenin boyutları, vücuda oturması, simetrik motiflerin incelikle hesaplanmasından sonra, yapılacak olan bölgedeki  ben, sedef, çeşitli deri hastalıkları vb. sakıncalı yerlerden  uzak durarak bu iş için uygun bir kalemle çizilmiş olan kontürleri yani motifin ana hatlarını çizdiğiniz  kopya kağıdında ki taslağı yeterli şekilde nemlendirilmiş deriye özenle gerekirse yastık , havlu kağıt  veya avuç içinizle yavaşça ve artan bir ivme ile bastırın, kağıdı kaydırmayın, gereksiz beklemeyin motif dağılır veya düzgün çıkmaz, denedikçe pratik kazanırsınız… Şimdi nasıl; temiz çıktımı önce siz bir bakın, dövme yaptıracak kişi de  aynaya bakıp yerini ve yapılacak işin onayını tam bir kesinlikle verdi mi? Yoksa kafasında soru işaretlerimi var, ona tecrübelerinizle öneride bulunun ama asla istemediği bir yer için ikna etmeye çalışmayın, hatta onu acaba öyle mi yapsaydık , yoksa biraz daha mı yukarı gibi düşündürün. Eğer müşteri  gülümsüyorsa işte istediğim tam bu diyorsa işin büyük bölümü tamamdır…

DÖVME MAKİNASI NASIL KURULUR ?
  
Çağımızda hızla gelişen teknoloji, makinenin çalışma sistemini binlerce yıldır çok değiştirememiştir. Sistem için her zaman delici sivri uçlar, boya ve yer çekimi esastır. Yinede farklı tip ve modellerde tercihe göre değişen modern  imalat yapan büyük endüstrilerin yanı sıra, kendi makinesini kendisi yapmaya çalışanlar da vardır. Sessiz ve sesli, dikey veya yatay bobinli gibi çeşitleri sayılamayacak kadar marka ve model olduğundan siz bu işi ve makinenin ilk ayarını makineyi aldığınız firmadaki yetkiliye kurdurun, sattığı makinedeki incelikleri uzmanından öğrenin. Değişik amaçlar için, değişik tutacaklar ve uçlarla birlikte değişik iğnelerde edineceksiniz. Kontür için farklı gölge için farklı iğneler ve teknikler kullanacaksınız. Size küçük ama önemli bir iki ip ucu vereyim, iğnenizi takmadan önce  lehimli yeri aşağıya gelecek şekilde takın ve hafifçe esnetin ve muhakkak makineye  iğne barının açıkta kalan yerine paket lastiği takın iğne çalışırken yalpa yapmasın. Lastiğin sıkılığını adaptörü yormayacak şekilde ayarlayın. İşe en aşağıdan başlayın ve yukarı doğru gidin boya bulaşmasın…

KALICI DÖVMEDE GÖLGE NASIL YAPILIR ?

Araba kullanmayı öğrenir gibi. Ayarlarını yap, sol ayağını debriyaja bas, kontağı çevir çalışsın, arabayı bire al , şimdi biraz sağ ayağınla gaz ver, debriyajdan ayağını yavaşça çek, direksiyon elinde sağa git, sola git, ama  yavaş git, yoksa kaza yaparsın, kimseyi yaralama aman yavaş, işte bu kadar araba kullanmak gibi zamanla olur her şey, yeteneğin varsa F1 pilotu bile olursun. Dövme makinem var diye kimseyi karalama, suni deriler var, önce onlara çalış, çekinme sor, ayıp değil her kez doğuştan sanatçı olmadı.Ders al, çıraklık yap, birkaç yıl geçip bir gün her şeyi yaparım, en iyi benim dediğinde artık kalfalığa başlayabilirsin…
 
ÖNCE HİJYEN BUNU UNUTMA…

TÜM ÜSTATLARA  SAYGILARIMLA         

TAMER GÜLERYÜZ